NEKAJ RECEPTOV ZA PRIPRAVO HRANE POD PEKO, V NAŠI VEČNAMENSKI POSODI IZPOD PEKE , SAČ, KOTLIČEK, PREKAJEVALNIK, ŽAR.

SPLETNA TRGOVINA V SLOVENIJI

Distributor for Scandinavian countries- DANISHOUTDOOR  

Distributor for Austria and Germany- BARBECUEPOINT  

KRUH IN PECIVO
MESO
RIBE
RAZNO
HOME
PRODAJALEC V SLOVENIJI

 

Čebulni kruh izpod peke.

V manjšo skledo damo kvas, dodamo mu žličko moke, žličko sladkorja in malo mlačne vode. Mešamo dokler ne dobimo gosto maso. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 15 min. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. V skledo damo obe moki, prepraženo čebulo, kvas, olje, sol in toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Testo rahlo pomokamo, pokrijemo in postimo vzhajati približno 30 min, da se testo podvoji. Testo še enkrat zgnetemo, oblikujemo ga v hlebec in ga položmo v »SAČ« . Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 min. Testo nato premažemo z rumenjakom. Na vrhu z nožem zarežemo 3 črte.
Kruh pečemo približno 30 minut na majhnem ognju .

Sestavine
 

Kvas - svež: 30g
Pšenična bela moka- 500g
Sladkor - beli 1 žlica
Voda-3dl
Čebula-100g
Olje-sončnično-1dl
Ržena moka-200g
Sol
Jajce, rumenjak- 1 kos

 
na začetek

Sirov kruh izpod peke.


V plastično posodo damo mlačno mleko, maslo, moko, sladkor, sol in kvas, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro. Nato testo položimo na pomokano površino, ga pregnetemo in naredimo kroglice, ki jih polagamo v naoljen "SAČ". Vsako kroglico namažemo s stepenim jajcem. Na kroglice nato položimo nekaj naribanega sira, sezam in mak.Kroglice damo v »SAČ« in pečemo 30 min.


Sestavine

Kravje mleko, polnomastno-250ml
Margarina-50g
Pšenična bela moka-375g
Sladkor,beli-2 žlici
Sol-1,5 čajna žlička
Kvas-instant-1 kos
Jajce-1 kos
Sir, Sezam, Mak

 
na začetek

Kolač iz marelic, orehov in jabolk pečena v Peki.


"SAČ" segrejemo približno 180° C.
Orehova jedrca sesekljamo.
V posodi zmešamo sol, pecilni prašek, cimet in obe moki. Nato dodamo še margarino, sladkor, jajci in mleko.Mešamo toliko časa da dobimo gladko testo. Dodamo še orehe, narezane koščke jabolk in marelic. Če je zmes pregosta, dodamo še malo mleka.
Zmes vlijemo v ogret »SAČ«.

Priprava posipa

V posodi zmešamo sladkor in cimet.
Posujemo ga preko testa.

Pečemo 75min.

Sestavine

Orehi 180g
Sol
Pecilni prašek-1 kos
Cimet-2 čajni žlički
Pšenična bela moka-110g
Pšenična polnozrnata moka-110g
Margarina-110g
Sladkor, rjavi- 175g
Jajce-2 kosa
Mleko, polnomastno-3 žlice
Marelice - sveže 180g
Jabolka 180g

Sestavine za posip
Sladkor, rjavi-4 čajne žličke
Cimet-0,5 čajne žličke

 
na začetek

Čokoladno pecivo z orehi izpod Peke.

Skupaj moramo razstopiti margarino in čokolado.

Nato zmešamo ohlajeno čokolado, sladkor, vanilijev sladkor in jajca. Dodamo moko, pecilni prašek, nasekljane orehe in rozine.

"SAČ" namažemo z maslom in vanj zlijemo čokoladno maso. Pečemo 50 min na majni žerjavici.

Ko se pecivo ohladi, ga potresemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Nasvet

Namesto orehov lahko uporabimo tudi lešnike ali mandlje.

Sestavine

Čokolada, jedilna-125g
Margarina-150g
Sladkor, beli-350g
Vanilijev sladkor-10 dkg
Jajce-4 kosi
Pšenična bela moka-150g
Pecilni prašek-1 čajna žlička
Orehi-90g
Rozine-60g
Sladkor - v prahu


 
na začetek

MESO

Telečja golenica izpod Saća.

Kračo nasolimo, obložimo z rezinami limone, vejicami peteršilja, s brinovimi jagodami in koščki korenja, čebulo, česnom. Pečemo kot pečenko. Pečemo 2 uri. Krača je boljša, če se nekaj dni marinira.

Sestavine za 4 osebe.

2 večji telečji krači,
sol, poper
pol limone, česen,
nekaj peteršilja,
brinove jagode,
čebula,
rožmarin

 
na začetek

Pečeni zajec izpod Peke.

Očiščenega kunca prelijemo z vinom in ga pustimo v tej vinski kvaši nekaj ur. potem ga pošteno od znotraj in zunaj zatremo s soljo, poprom, z meto, rožmarinom in majaronom, ga pretaknemo z rezanci slanine ali obložimo s slanino, damo v namaščen "SAČ", ga prelijemo z vrelim oljem in ga pečemo 10 minut z veliko žerjavice, nato pa žerjavico odstranimo. Kunca pečemo približno eno uro. Med peko "SAČ" večkrat odkrijemo in zajca zalijemo z njegovo lastno omako, ki smo jo še izboljšali z vinom iz kvaše.

Sestavine za 4 osebe.

zajec-1kos
1/2l-vina
10 dag-prekajene slanine
5 dag- olja ali masti
sol, poper
meta
rožmarin
majaron

 
na začetek

Jgnjetina ispod peke-"SAČ-a"

Jagnjetino narežemo na večje kose. Nato na meso sresemo mleto papriko, čebulo narezano na večje kose, česen, majaron, baziliko, sesekljano korenje ter vse skupaj zalijemo z vinom. Tako pripravljeno meso pustimo da odlezi približno dve uri. Po dveh urah postavimo sač na žerjavico, prekrijemo z ogljem in pečemo približno dve uri. Ko je meso skoraj pečeno, iz sača vzamemo meso, vanj položimo krompir na krompir pa damo meso. Sač ponovno prekrijemo z žerjavico in po približno tridesetih minutah je jed gotova.

Sestavine za 10 oseb

manjše jagnje- 5 kg
krompir-3 kg
čebula-1/2 kg
svinjska mast-3 žlice
česen,
mleta paprika
majaron
bazilika
1/2 l belega vina
sol

 

 
na začetek

Svinjska rebrca iz "SAČ-a"

Rebrca popopramo in posolimo. Krompir olupimo, zrežemo na četrtine in posolimo. Krompir damo v SAČ, na njega pa položimo prašičja rebra. Dodamo čebulo zrezano na četrtine in 2 dl vode. SAČ postavimo na žerjavico, pokrjemo z vročim pokrovom in zasujemo z žerjavico. Po eni uri pokrov dvignemo, rebrca obrnemo, ter ponovno zasujemo z žerjavico. Nato pustimo da se peče še eno uro.

Sestavine za 10 oseb

manjše jagnje-1 kos
krompir-3 kg
čebula-1/2 kg
svinjska mast-3 žlice
kozarec vode, sol

 

 
na začetek

Sočni golaž v litoželeznem kotličku.


V litoželezni kotliček najprej nalijemo približno 2 decilitra olja. Ko se olje segreje stresemo v litoželezni kotliček sesekljano čebulo, ki jo pražimo dokler ne postane prozorna. (Priporočamo belo čebulo.) Nato v kotliček stresemo meso, ki smo ga zrezali na večje kose, cca 5x5 cm. Vse skupaj kuhamo približno 30 minut. Nato dodamo sesekljano Kumino in Česen , dodamo mleto papriko, sol in poper, ter zalijemo z vinom. Kuhamo približno eno uro, ter po potrebi dolivamo vodo. Enako lahko pripravimo tudi Krompirjev golaž, le da uporabimo polovico manj mesa, ki ga nadomestimo z večjimi kosi krompirja. Krompir damo v kotliček 20 minut prej kot je jed gotova.

Sestavine za 10 oseb

2 kg govejega bočnika
1 kg prašičje stegno
2kg bele čebule
strok česna
kavina žlička kumine v zrnju
10 dkg mlete sladke paprike
1 liter rdečega vina
2 dl olja
sol
poper

 

 
na začetek

Mesna štruca v Saču.

SAČ segrejemo na približno 200 stopinj. Na malo olja prepražimo čebulo, da se zmehča, dodamo papriko, česen, baziliko in timijan ter pražimo 10 minut. V skledi zmešamo meso, jajce, drobtine, sir, sol, poper, oves in praženo čebulo.
Maso oblikujemo v podolgovati hlebec in položimo v naoljeni SAČ. Pečemo približno eno uro in pol.

Sestavine za 4 osebe

800 g- mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)
200 g- drobtin
100 g- mozzarele ali na drobno narezan sir (gavda)
60 g- ovsenih kosmičev
malo česna
1- mala, na drobno narezana čebula
1- jajce
bazilika
timijan
paprika narezana na kocke
sol, poper

 
na začetek

RIBE

Hobotnica ispod SAČ-a


Čebulo drobno nasekljamo in stresemo na dno posode. Dodamo olupljen in na štiri kose narezan krompir ter potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Na vrh položimo očiščeno hobotnico, zalijemo z obema vrstama olja, po okusu solimo in popramo, prav tako po okusu dodamo "vegeto" ter zalijemo z belim vinom. SAČ pokrijemo s pokrovom, pretresemo, da se sestavine premešajo in damo peči v žerjavico za približno 1,5 do 2 uri. Pred koncem pečenja hobotnico "prevalimo" pod krompir, da se še malo zmehča v olju.
Na enak način lahko pripravimo tudi sipo ali lignje.
Pečemo cca 40 minut.

Sestavine za 4 osebe

večja hobotnica (ali dve manjši)
1 dc-l olivnega olja
1 dcl- sončničnega olja
3- srednje velike čebule
1 kg- krompirja
1 dc-l belega vina
Strok česna
Suhe slive
Jabolko
Pomaranča
Paprika
Svež Parađižnik
Peteršilj
žlička "vegete"
sol in poper po okusu

 
na začetek

Ribji brodet v kotličku.


V segret kotliček zlijemo deciliter olivnega olja, ter takoj zatem dodamo sesekljano čebulo. Pražimo dokler čebula ne porumeni. Dodamo ribe, česen in paradižnik, ki smo ga razpolovili. Solimo, poramo dodamo vejico rožmarina in zalijemo z vinom. Kuhamo 30 minut. Ko je jed gotova, dodamo še sesekljan peteršilj ter serviramo.

Sestavine za 8 oseb

2 kg. morskih rib, rakov in školjk.
1 kg paradižnika Češnjevca
1 kg rdeče čebule
1 l vina (Malvazija)
tri vejice svežega petršilja
strok česna
vejica Rožmarina
1 dl olivnega olja
sol,poper

 
na začetek

Krap izpod "Peke"


Krapa razrežemo na večje kose, posolimo in položimo na dno Sača. Dodamo manjči krompir in vse pokapamo z oljem. Pečemo približno 50 minut.

Sestavine za 4 osebe

kg Krapa
1kg mladega krompirja
1 dl olja
peteršilj
česen
večja paprika
limona, sol,poper

 
na začetek

Ribe izpod "Peke"


Na ta način se lahko pripravljajo skoraj vse vrste rib. Lahko se tudi kombinira dve vrste rib skupaj, vendar se lahko uporablja samo večje ribe; recimo od 1,5kg in več. Očiščeno i oprano ribo dobro nasolimo. Krompir in zelenjavo narežemo na večje koščke. V "Sač ali Peko" postavimo ribo v sredino, okrog nje posložimo krompir in zelenjavo ter dodamo olve in kapre. Preko vsega nakapamo oljčno olje in dodamo malo «mediteranskoh začimb». Tako pripravljeno ribo pokriti z predhodno segretim pokrovom "Sač-a", nato vse zasujemo z žerjavico in pečemo cca.1 uro. Po približno pol ure, je potebno ribo preliti z belim vinom, priporočamo "Malvazijo". Ponovo pokriti in peči še pol ure.

Sestavine za 4 osebe

2kg ribe-škarpena,zobatec,romb
1kg krompirja
500g zelenjave, korenje,jajčevci,
paprika,paradižnik,rdeča čebula
0,1l oljčno olje
0,1 l belo vino "Malvazija"
Kapre
Olive
2 stroka česna
sol,poper
(mediteranske začimbe)

 
na začetek

RAZNO

Pečen fižol izpod peke.


Napol kuhan fižol zmešamo z vsemi sestavinami,lovor, mleta paprika, na kolobarje narezana čebula, moka, poper, sol, olje. Dobljeno stresemo v dobro naoljen ali namaščen SAČ. Ker ne bomo mogli narediti posebej prežganja ali podmeta (olje+moka), bomo morali biti pri peki posebej pazljivi, da se nam fižol ne bo prijel. Fižol nato do roba posode prelijemo z vodo, ter nanj posujemo slanino. Pri peki (prebranca) bodite pozorni da bo žerjavica predvsem od spodaj in zgoraj, nikakor pa od strani, ker se vam bo fižol hitro prismodil. Kuhamo približno dve uri, pri tem pa posodo večkrat odkrijemo, dolijemo vodo ter fižol premešamo. V kolikor boste pripravljali to jed samo za odrasle, priporočamo dodatek ostre paprike.

Sestavine za 4 osebe

1 kg fižola tetovca (beli),
2 l vode
tri čebule,
lovorov list ,
1 do 2, stroka česna,
mleta posušena rdeča paprika ,
sol, poper
2dl.olja ali svinjske masti
prekajena slanina,
4 žlice ostre moke!

 
na začetek

Pasulj v kotličku.


Fižol stresemo v vodo in ga kuhamo približno 10 minut. Po desetih minutah vodo odlijemo ter dolijemo novo. V kotliček dodamo še prekajena svinjska rebra. Kuhamo dokler fižol ne postane mehak. V spodji posodi pripravimo prežganje ali podmet. V posodo nalijemo olje ter počakamo, da se segreje. Dodamo mleto papriko in moko ter mešamo, da nastane enakomerna tekočina. To zmes nato ob nenehnem mešanju počasi vlijemo v posodo kjer se kuha fižol. Dodamo še sol, poper in lovor ter kuhamo še 15 minut. Med kuhanjem moramo paziti, da je ogenj čim manjši, ter pasulj večkrat premešati , ker se zelo rad prismodi. K pasulju se zelo prilega pečena paprika in mlada čebula (kapula).

Sestavine za 8 oseb


2 kg belega fižola (Tetovec)
2 kg bele čebule
strok česna
1 kg suhih prekajenih svinjskih reber
5 dkg sladke mlete paprike
lovorov list
2 dl olja
lovorov list
sol, poper v zrnju
5 žlic ostre moke

 
na začetek

Pizza z slanino in papriko.


Najprej segrejemo mleko na približno 30 stopinj, vanj zdrobimo košček kvasa in dodamo žličko sladkorja. Po petnajstih minutah dobljeno kvašo vlijemo na moko, dodamo ščepec soli in mesimo cca. 20 minut. Dobljeno testo pustimo vzhajati približno eno uro. Nato testo damo v peko in jo razvlečemo po celi podlagi. Kot prvo nanesemo na testo paradižnik nato šunko, sir in vse ostale dodatke. Osnova pizze je paradižnik in sir, vse ostalo je stvar vašega okusa. Pizza je zelo hitro pečena. Sač zasujemo z žerjavico in po 20. minutah je pizza gotova.

Sestavine za 3 osebe


40 dkg moke,
kvas,
1 dl. mleka,
sol,
dva sveža paradižnika,
večja paprika,
manjša čebula,
30 dkg sira,
20 dkg Hamburške slanine,
šampinjoni (v slanici ali sveži),
origano,

 
na začetek


| vaše naročilo | trgovina | recepti | navodilo | zgodovina | svetovno prvenstvo v pripravi hrane "ispod peke". | o trgovini | domov | pošlji prijatelju |dodaj med priljubljene| kontakt|